Moden akne - kviser hos voksne

Trodde du at du var ferdig med kvisene i tenårene…? Det kan desverre vise seg at det er du ikke… Hadde du kviser i tenårene, kan du være mer disponert for å oppleve kviser i voksen alder. Men det kan også skje alle.

5% av voksne over 45 år har kviser og  hele  1 av 5 av kvinner mellom 25 – 40 opplever akne utbrudd med jevne mellomrom.

Selv om kviser hos voksne kan føles helt annerledes enn de aknene du fikk når du var tenåring, er de i grunn ganske like. Akne kommer av de samme faktorene: overflødig fettproduksjon i kjertlene, som kommer av en økning i androgener, blandet med bakterier i porene, og en tilstrømming av hvite blodlegmener til området som trenger å helbredes. Resultatet blir en betent overflate kvise eller en dyp, vond cystisk akne. Voksen akne er mer ufordrende å behandle fordi moden hud trenger spesiell behandling. Moden hud kan være tørr, og vise tegn på aldring eller være sensitiv til akneprodukter som er beregnet på yndre, fetere tenåringshud. Etter hvert som vi eldes, går collagen produksjonen saktere og det gjør at hudens egen healing prosess, kan føre til blant annet arrdannelse.

Hva er grunnen til at man får kviser i voksen alder?

 • Stress- øker hormonproduksjonen (androgener) som stimulerer  fett/slimproduksjonen i  kjertlene.
 • Slutte med P- pillen – piller som inneholder østrogen og progestron, hormoner som kontrollerer androgen aktiviteten. Akne blusser opp når man slutter med pilllen, fordi androgen produksjonen går opp igjen.
 • Graviditet- Det androgene hormonet progesteron øker under graviditet, noe som gir høyere fettproduksjon i kjertlene.
 • Medisiner – Barbituates (som finnes i sovemedisiner), Lithium (behandling av depresjoner), og kortison er kjent for å gi akne.
 • Menopausen – Sterke svingninger i hormonnivået øker fettproduksjonen i kjertlene og kan gi kviser. Androgene (mannlige hormoner) har en sterkere påvirkning når østrogen nivået (kvinnelige hormoner) faller, i menopausen.
 • Fet hud – produkter. Dersom man bruker hudpleie produkter for fet hud, når huden din er tørr, vil det ikke være bra for huden din. En moden hud er heller mer dehydrert og tørr, og trenger mye fuktighet for å opprettholde normal talgproduksjon og spenstid hud. Se etter produkter som gir mye fuktighet og pleie til huden, men som ikke tetter porene.

Hvordan bli kvitt moden akne?

 • Tenk på hvilken hudtype du har når du skal velge hudpleie produkter. Hvis du har sensitiv eller tørr hud, er det best å bruke milde og ikke alkohol holdige tonere, sammen med beroligende masker, i motsetning til akne – behandlende masker som kan gi tørrere hud.
 • Sterke renser, tonere og skrubber vil irritere huden og gjøre situasjonen verre.
 • Drikk minst 8 glass vann hver dag for å holde på fuktigheten og som minsker sekret produksjonen og som hindrer tilstopping av porene.
 • Reduser fettinnhold i dietten kan også senke produksjonen av overflødig fett i huden.
 • Å spise mat med mye antioksidanter gjør huden og kroppen sunn.
 • Øk celleproduksjonen ved å bruke produkter som eksfolierer og fjerner døde hudceller, men som ikke skraper opp huden, eks med salisyl syre eller glykol syre
 • Oppsøk en hudlege hvis aknene er alvolig, dype og svært vonde, som moden akne kan være. En hudlege kan fortelle deg hvilken hudtype du har, slik at du kan finne riktige produkter til deg.
 • Oppsøk gjerne en hudpleier med jevne mellomsom, som kan dyptrense huden og gi eventuelle behandlinger for akne, som man ikke kan gjøre med hudpleieprodukter. (eks laser og kjemiske peelinger ol).

 

ta hudtesten

 Moden hud er ofte tørrere  og tynnere enn huden hos unge. Den  kan være mer sensitiv og tåle mindre enn en yngre hud. En moden hud behov for mer pleie, fuktighet og gjerne anti aldrende og besktyttende produkter. Er man voksen og opplever kviser, brukt et hudpleieregime som tar hensyn til både alder og kvisene.  Det kan være en fordel å bruke ekstra pleiende produkter som ansiktmasker, reparerende og beroligende nattkremer og serums.

SPRÅK
Skroll til toppen