Hva er Rosacea og hvordan behandler du det?

Ca 5% av Nordmenn har Rosacea, som kan være en plagsom hudsykdom, om man ikke vet hva det er og hvordan man bør behandle det. Rosaca kan ikke kureres , men man kan behandle det med riktig livsstil og hudpleieprodukter.  Les hva Rosacea er og hvordan du kan behandle det nedenfor.

Rosaca er en forstyrrelse i huden, som forekommer mest hos lyshudene personer med irsk/celtisk og vest europeisk opprinnelse. Rosacea kjennetegnes av en plutselig sammentrekning av kapillærene, sammen med en varme (rødme), rødhet og noen ganger også med pustuler og papuller. Det kan også skje at kapillærene brytes, som man også kalles cuperose.

Rosacea er en vaskulær forstyrrelse fordi den er relatert til blodsirkulasjon og blodårene. Det er som oftest de over 30 som får Rosacea, men det kan også komme i 20 – prene og så sent som i 70-80 årene.

På grunn av rødmingen i ansiktet og at porene/folikklene blir stimulert og ofte irritert, oppstår det ofte røde papuler og postuller i kinnene, hake og nesepartiet. Denne ålutselige blodstrømmen i ansiktet trigger utskillelse av en biokjemisk reaksjon i huden, som kalles VFG. Vascular Growth Factor trigger tilvekst av nye blodårer, spesielt i huden. Den øker også sjansen for at rødming oppstår, og på denne måten er tilstanden selvrepeterende.

Rosacea oppstår først med røde kinn og/eller nese. Denne vasodiation (rødmingen) trgges av forskjellige ting fra person til perosn. Men noen fellestrekk har det, feks Sterk mat, alkohol, hudpleieprodukter, soleksponering, ekstrem varme eller kulde eller emosjonelt stress.

 

Hva skyldes Rosacea?

Selv om det ikke er kjent hvorfor Rosacea oppstår, ser det ut til at det er arvelig og/eller miljøpåvirket. (40% av de som får Rosacea har slekninger med Rosacea), og det er relatert til rødmning generelt hos folk. Blant de mindre beviste teroriene, sies det at Rosacea er skyldes en parasitt, eller overflod av gjærsopp i huden. Unormal inflamatoris respons og en innvendig bakterie funnet i tarmen hos enkelte pasienter.

Rosaca er en uhelbredelig hudtilstand, og lindrende og forebyggende hudpleie behandling (samt å unngå triggerne) er det eneste man kan gjøre med Rosacea. Rosacea skal diagnosisteres av en hudlege eller annen profesjonell hudpspesialist, og IKKE av en salgsperson/ hudpleieselger.

Ta kontkt med oss, om du trenger hjelp til å finne produkter for deg  og din Rosacea.

Ta kontakt med på epost [email protected] eller svar l på dette skjemaet om du trenger litt råd og tips.

SPRÅK
Skroll til toppen