HVA ER EGENTLIG AKNE/KVISER OG UREN HUD?

Akne eller kviser er en helt vanlig hudtilstand, som kan komme på mange steder på kroppen, og de kan utvikle seg gjennom hele livet. Akne i ansiktet er mest vanlig, men bryst, rygg akne, akne i hudebunnen, nakken, halsen, skuldrene eller overarmene, er også vanlig. På samme måte som tenåring akne, kan akne i moden alder også forekomme

Bildet over viser en normal folikkel – pore hos en person med sunn og frisk hud.

De gode nyhetene er at ved skikkelig akne behandling og et godt hudpleieregime, kan man både fjerne akne helt eller kontrollere utbruddene veldig mye.

 

Om kviser og uren hud

Akne forekommer når porene tettes av olje, dødehudceller og bakterier. Akne er også kalt kviser. Overflødig oljeproduksjon fra kjertlene, kombinert med naturlige bakterier og døde hudceller blokkerer hudsekkene. Oljesekret bygger seg opp under den blokkerte poren, og skaper et perfekt mljø for bakteriene fra kvisen. En sunn, akne fri hud er klar og mykere på hudens overflate, med få ujevnheter. Under overflaten, har en frisk hud klare porer og er relativt bakteriefritt. Til høyre er et bilde av en normal hårsekk, slik den ser ut hos en normal sunn hud.

Noen ganger vil vil den overflødige oljeproduksjonen fra kjertlene blokkere hårsekkene, og oljen bygger seg opp under poerene, som igjen lager mikr komedoner. Hudcellene blir klissete og stenger porene, som igjen fører til at fett- og slimproduksjonen øker. Disse faktorene former det som kalles kviser og akner. Noen kviser er dype og forekommer langt nede i huden, andre er små og ligner rødt prikkete utslett og andre får synlige røde og hvite kviser, som klumper i huden. Det er ulike måter å behandle disse ulike type kvisene på, og en person sin alder, kan også avgjøre hvilke produkter man kan bruke. .

Les om de ulike kvisetypene her og hvilke produkter som hjelper er spesielt tilpasset ulike kvisetyper

SPRÅK
Skroll til toppen