ULIKE KVISETYPER

Dette er de vanligste formene for kviser og uren hud

KViser og uren hud eller akne kan komme i mange former, fra en enkelt kvise, til alvorlig akne, som man trenger hjelp av hudlege /lege for å behandle.  Noen er lette og går fort bort, andre etterlater dype arr i hudstrukturen.

Akne påvirker alle aldre, men er mest vanlig i tenårene (9 av 10 opplever akne i tenårene og ca 30% kvinner og 20% menn opplever akne i voksen alder).  Kviser er mest vanlig i ansiktet, men mange opplever dette også på kroppen.

Kviser oppstår når økt oljeproduksjon og opphopning av døde hudceller i porene. Tette porer gjør at det talgproduksjonen /fettet i huden, blir holdt «fanget» pga tette porer, og bakterier vokser på fettet og multipliserer seg. 

Kviser består av to hovedgrupper. Ikke- betent akne og betent akne. (Inflammatorisk og ikke inflammatorisk akne).

IKKE BETENT AKNE - IKKE INFLAMMATORISK AKNE

Vanlig kvisetilstand med ikke betente kviser, som midcrokommedoner, sorteprikker og nupper i huden.

Microcommedoner

Microcommedoner utvikler seg til komedoner. Comedoner er hårsekker som produserer fett, som fylles med skitt, olje, små hår, døde hudceller og bakterier.

Sorte prikker

Når comedonene/porene er åpne eller større, oksiderer talget/fettet med luften og blir svarte. Dette vises som sorte prikker, og det er små, langvarige svarte flekker som ikke kan vaskes bort.

Whiteheads

Når commedonene/porene er lukket, eller er veldig smale, vil fett og talg samles med bakterier og resultater er infeksjoner under huden. Dette kan gi betennelse, rødhet, irritasjon og ofte kommer en hvit tupp på kvisen. En slik hvit tupp er veldig små hvite prikker, og noen ganger er de usynlige for øyet.

BETENT AKNE - INFLAMMATORISKE KVISER

Også en vanlig form for kviser, hvor det har oppstått betennelse. Dette er kviser som blir hvite pga hvite blodlegmer og betennelsen i porene/folliklene.

Papulle

Papuller er små bumper som kommer til syne i huden og gir en røff tekstur. Papuller finnes også på andre deler av kroppen. Papuler vises når veggene i hårsekkene kollaper og en synlig betennelse skjer pga at hvite blodceller produseres.

Pustulle

Pustules er den medisinske ordet for kviser eller akne. De er synlige flere dager etter dannelsen av kvisene og når hvite blodlegemer kommer tilsyne i overflaten (hvite kviser). Pustuler er ofte like store og smertefulle som cystiske akner. Man bør behandle dem skikkelig for at de skal helbredes skikkelig.

Cystisk Akne

Cystiske kviser er de som danner en liten syste lenger nede i huden. De kalles  av mange for «underjordiske» og kan være alt fra milde til alvorlige, og de gjør ofte vondt og er ubehagelige.

Cystisk akne, noen ganger kalt noduler, er en alvorlig form for betent akne og kan være ekstremt vondt.

Selv om cystiske akner er sjeldnere enn ikke – betente eller moderat betente akne som papuler og pustuler, er det ganske vanlig likevel.

Cystisk akne forekommer under hudens overflate. En opphopning av hvite blodceller, oljer og veske bygger seg opp som en systee. disse systene kommer ikke bare i ansiktet, men også bryst, rygg, skuldre og armer.

Noduler

Noen ganger er betennelsen såpass alvorlig at  bunnen av hårsekkene sammen og kollapser- og dette produserer en stor, sår bump/nupp på overflaten, kalt en nodule. Noduler går ned i dypere lag i huden, og noen ganger vil den ikke heales skikkelig, slik at den etterlater seg et arr/nedsynkning/ klump på undersiden av huden. Skikkelig behandling tidlig i dannelsen av noduler, vil minimere risikoen for dette.

Macule

Mange opplever rødhet i eller pigmenter i huden, etter at kvisen er borte, og kalles maculler. Maculler er flekker,(uten hevelse i huden), og kan forekomme pga soling, post – akne, aldring, pigmentforstyrrelser ol.  Maculler etter kviser, forsvinner som regel etter en stund, men varige flekker kan oppstå. Bruk høy solfaktor når du er i solen, også når du har kviser. Dersom man opplever at Maculler vokser eller forandrer struktur, bør man oppsøke lege, men dette er i utgangspunktet helt ufarlig.

SPRÅK
Skroll til toppen